Onze gemeente werd uitgekozen voor deelname aan een voedselconsumptiepeiling. Dit betekent dat in 2014 vijftig inwoners van onze gemeente willekeurig zullen uitgeloot en uitgenodigd worden voor (vrijwillige) deelname aan dit onderzoek. Dit loopt van 6 januari tot en met 31 december 2014. Alle persoonlijke gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Het gemeentebestuur dringt er op aan om deel te nemen.

Nationale voedselconsumptiepeilingen in onze buurlanden leren ons dat Nederlanders gemiddeld een glas melk per dag drinken en de Fransen dagelijks gemiddeld een snede kaas eten. Hoe zit dat echter met de bevolking in België? Om dit te weten te komen start het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) in samenwerking met de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu dit jaar een grootschalig onderzoek naar de eet- en leefgewoonten van de Belgische bevolking.

 

Wie neemt deel?

In onze gemeente zullen 50 inwoners willekeurig geselecteerd worden. Deze steekproeftrekking gebeurt op basis van het Rijksregister. Dit keer zullen voor de eerste keer ook kinderen en adolescenten (3-17 jaar) ondervraagd worden. In ons land werden 3 200 personen tussen 3 en 64 jaar uitgeloot. De deelname is volledig vrijwillig. Je hebt ook het recht om op elk moment te stoppen met de deelname.

Verloop

Indien je geselecteerd werd voor de studie, ontvang je in de loop van het jaar een uitnodigingsbrief.

Een van de getrainde gezondheidsmedewerkers neemt dan contact met je op om een afspraak te maken voor een huisbezoek. De deelname omvat twee huisbezoeken waarbij de medewerkers je vragen stellen over je voedingsinname en een aantal leefgewoonten. Je krijgt ook een vragenlijst over de frequentie van inname van bepaalde voedingsmiddelen, gezondheidstoestand en voedselveiligheid.

Als dank voor je deelname, ontvang je na het tweede huisbezoek per post een cadeaucheque ter waarde van 10 euro.